Varukorg

Friggebod bastu

Har du någonsin velat ta en bastu? Det är bra för din hälsa och ditt välbefinnande. De hjälper till att förbättra blodflödet, minska stress och avgifta huden. Om du letar efter ett sätt att koppla av efter en lång dag på jobbet eller bara vill ha en ursäkt för att komma ut ur huset har vi den perfekta lösningen! Det här är vårt urval av friggebodar som med fördel kan byggas om till en bastustuga och relaxavdelning.
Friggebod 10 kvm Vibo Agnes
Friggebod Vibo Agnes 10
48 685 kr 46 250.75 kr
Friggebod 15 kvm Funkis Vibo Ebba
Friggebod Vibo Ebba 15
70 861 kr 67 317.95 kr
Friggebod 15 kvm Farstukvist Vibo Ella
Friggebod Vibo Ella 15
64 248 kr 61 035.60 kr
Friggebod 10 kvm Vibo Alicia
Friggebod Vibo Alicia 10
42 706 kr 40 570.70 kr
Friggebod 10 kvm Vibo Amalia
Friggebod Vibo Amalia 10
42 991 kr 40 841.45 kr
Friggebod 10 kvm Vibo Alma
Friggebod Vibo Alma 10
47 585 kr 45 205.75 kr
Friggebod 15 kvm Funkis Vibo Ester
Friggebod Vibo Ester 15
69 102 kr 65 646.90 kr
Friggebod 15 kvm Funkis Vibo Elsa
Friggebod Vibo Elsa 15
67 263 kr 63 899.85 kr
Friggebod Vibo Eva 15
65 827 kr 62 535.65 kr
Friggebod 15 kvm Farstukvist Vibo Elvira
Friggebod Vibo Elvira 15
63 381 kr 60 211.95 kr
Friggebod 15 kvm Vibo Emily
Friggebod Vibo Emily 15
92 706 kr 88 070.70 kr
Friggebod 15 kvm Vibo Emma
Friggebod Vibo Erika 15
56 817 kr 53 976.15 kr
Friggebod 15 kvm Funkis Vibo Evelina
Friggebod Vibo Evelina 15
64 334 kr 61 117.30 kr

Gör om din friggebod till en bastu och relaxavdelning

Du kan i stort sett bygga om vilken friggebod som helst till en bastu. Allt du behöver göra är att klä in insidan i bastupanel, skaffa ett bastuaggregat och sedan lite belysning. 

På denna sidan har vi samlat några friggebodar som vi tycker hade passat riktigt bra som en bastu i kombination med en relaxavdelning. Vibostugan.se har ett stort utbud av friggebodar som du kan använda som bastu. De är monteringsfärdiga och lätta att montera eftersom de levereras som en byggsats. Stugorna finns både i funkisstil eller med sadeltak vilket du kan välja helt efter din smak.

Belysning i bastustugan, viktig för mysfaktorn

Alla som någonsin har varit i en bastu vet att nyckeln till en bra bastuupplevelse är bra och dov belysning. Belysningen bör monteras bakom ryggstödet eller under lavan för att skapa en varm och inbjudande atmosfär. Taklampor bör de undvikas i bastun, eftersom värmen kan vara ganska intensiv. Så om du vill skapa en avkopplande bastuupplevelse ska du se till att välja din belysning med omsorg.

 

En fristående bastu för trädgården eller bryggan.

Tänk dig en plats på baksidan av ditt hus, där du kan komma bort från vardagens stress och bara få vara för dig själv. Värme gör dig dessutom gott. Finns det något mysigare än att basta en stund, duscha av sig och njuta resten av kvällen framför en brasa? Nej, det tycker inte vi heller.

Fördelarna med bastubad blir nu allt tydligare. Mer och mer forskning görs dessutom om de hälsoeffekter som uppstår när du tar ett bastubad, vilket har visat sig ge positiva resultat för kroppens välbefinnande .

 

Många fördelar med bastubad

Inte nog med att ett bastubad kan vara ett perfekt sätt för att få bort stress och koppla av så finns det en mängd fördelar med att ta ett bastubad.

Bastu har använts i århundraden som ett sätt att förbättra hälsa och välbefinnande, och det finns många fördelar som kommer av att tillbringa tid i en bastu.  Bastun har visat sig vara effektiv när det gäller att förbättra sömnmönster, minska ångest och lindra smärta från många olika typer av skador eller kroniska sjukdomar som artrit.

1.  Lätta på stress och spänningar: En bastubad kan bidra till avslappning genom att öka blodflödet och frigöra endorfiner. Detta kan leda till att man känner sig mer avslappnad och mindre spänd överlag.

2. Hjälper dig att sova bättre: Värmen från bastun kan också hjälpa dig att sova bättre på natten genom att inducera sömnighet och främja djupare sömn.

3. Lindra muskelvärk: Bastu kan också hjälpa till att lindra muskelvärk genom att öka blodflödet och slappna av i musklerna. Detta är särskilt fördelaktigt efter ansträngande aktivitet eller träning.

4. Avgifta kroppen: Den svett som produceras under ett bastubad hjälper till att avlägsna gifter från kroppen.

5. Stärker ditt immunförsvar: Det ökade blodflödet och den svett som produceras under ett bastubad kan också hjälpa till att stärka ditt immunförsvar genom att spola ut gifter.

Val av aggregat för din bastu?

När du väljer värmekälla för din bastu har du två alternativ: ett elaggregat eller en vedeldad kamin. Bastuns effektbehov bestäms av bastuns volym och hur väl isolerad den är samt av hur många fönster du väljer att ha. Ett enkelt räknesätt för att välja rätt effekt på din värmekälla är att lägga på en kubikmeter på rumsvolymen varje kvadratmeter fönster som bastun har.

Är din bastu 3×2 meter och två meter högt behövs alltså ett aggregat med 10 kilowatts effekt. Adderar du sedan fönster på en kvadratmeter så behöver du alltså gå upp till 11 kilowatts effekt.

 

Vilket träslag passar bäst för bastuns innerväggar?

Gran och asp är de vanligaste träslagen för bastuväggar. Dessa träslag är väl lämpade för att tåla höga temperaturer, och de avger inte lika mycket harts som vissa andra träslag.

Dessutom är asp ett idealiskt val för sittplatsen, eftersom materialet inte blir för varmt att sitta på. För att din bastuvägg ska vara säker och stark är det viktigt att använda ordentliga fästanordningar bakom panelerna. Om du har utrymme i din bastu kan det vara trevligt att installera minst en lång liggplats av ett hållbart material som till exempel kvistfri asp.

 

Vad ska man tänka på vid ventilation av bastustugan

När du planerar en bastu finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa korrekt ventilation. Den första är att aggregatet eller kaminen ska placeras nära bastudörren, så att det finns en lucka i botten som tillåter inkommande luft.

Dessutom ventileras bastun vanligtvis med hjälp av ett naturligt drag, där uteluften från bastun evakueras via en ventil under den övre listen, som bör placeras så långt bort från dörren som möjligt.

En annan viktig funktion är en extra ventil i bastuns tak, som bör vara stängd under badet men kan öppnas efter badet för att möjliggöra en god ventilation. Sammantaget är det viktigt att ha dessa funktioner på plats för att se till att din bastu alltid är ordentligt ventilerad.

 

Underhålla en bastu

Att underhålla en bastu är relativt enkelt och okomplicerat. Det handlar framför allt om att regelbundet rengöra bastunstugans väggar och säten samt att rensa ventilationen. Ytterligare underhåll beror på den specifika inredning som ingår i bastun samt vilken typ av bastuaggregat som används. Oavsett dessa faktorer är en sak som är gemensam för alla bastuaggregat att deras stenar så småningom måste tvättas eller bytas ut efter en viss användning. Detta kan variera beroende på hur ofta bastun används. Med goda rutiner för bastuunderhåll kan man dock njuta av detta avkopplande och välgörande utrymme i många år framöver.

 

Hittar du inte vad du söker?

Välj avdelning så får vi dig tillbaka på rätt spår igen.

Kategori: Friggebod bastu

Storlek

Pris

42 706 kr92 706 kr