Varukorg

5% på Redskapsbodar

Inreda attefallshus – Smarta tips och idéer

Om du är en av de många som nyligen har köpt en stuga kanske du letar efter inspiration för hur du ska inreda den. I det här inlägget ska vi dela med oss av några riktlinjer som kommer att få dig på rätt spår och förhoppningsvis ge dig några bra inredningsidéer.

När det gäller att inreda en stuga finns det några viktiga saker att tänka på. Först och främst vill du se till att utrymmet känns mysigt och inbjudande. 

Ett sätt att göra detta är att använda mycket naturmaterial som trä och sten. Ett annat sätt att få utrymmet att kännas mer mysigt och som skapar en kontrast mot ovan är att lägga till mycket mjuka detaljer så som filtar och kuddar.

En annan viktig sak att tänka på när du inreder en stuga är belysningen. Du vill se till att utrymmet är väl upplyst så att det känns varmt och inbjudande. Ett sätt att göra detta är att lägga till stämnings lampor eller ljus. Ett annat sätt är att använda speglar för att reflektera ljuset och få rummet att kännas större.

Förhoppningsvis kan vi ge dig några bra inredningsidéer och få dig på rätt väg i detta inlägg.

Innehållsförteckning

Inredningstips för tonårslyan (Exempel)

Tonårslyan är inredd med ett vardagsrum på 10 kvm, sovrum ca 8,5 kvm och badrum ca 3,5 kvm. Här får man plats med både en mysig soffa, barbord och stolar som mat/fikaplats samt skrivbordsplats.

Sovrummet med en 140 bred säng har även  plats för  garderobenhet 150×44, där man med fördel väljer skjutdörrar för att utrymmets skull. 

Vi har skissat på en inredning i grå, blå och bruna nyanser som blir effektfullt och spännande och skapar en mysig stämning. Väggarna i en mörk gråblå nyans (exempelvis Lady Pure color ”Industrial blue”) och trägolv i grå toner är både trendigt och tidlöst. ’

Klinkergolvet i badrummet med varannan ruta i grått följer upp med trägolvets kulör. Vitt kvadratiskt kakel på väggarna. Bordsskivorna i trä harmonierar med läderpuff och andra inredningsdetaljer och sängtextil i blått och beigerosa tar fint upp färgtonerna. Soffa i varmvitt är neutralt och gör det lätt att variera textiler.

Använd naturligt ljus

Att inreda ett attefallshus kan vara roligt, men det kan också vara lite skrämmande. Om du inte vet var du ska börja, oroa dig inte! Vi har några tips som hjälper dig att komma igång.

Utnyttja fönster så mycket som möjligt. Att få in naturligt ljus är en klar fördel när det gäller små utrymmen och man brukar säga att ju mer naturligt ljus, desto bättre! Få in så mycket solljus som möjligt. Det kommer inte bara att få rummet att kännas större och ljusare.

Om du inte har några fönster eller om det inte kommer tillräckligt med solljus genom dem kan du vara kreativ med speglar. Placera en på väggen mittemot fönstret och använd den som en förlängning av rummet.

Använd färger sparsamt och klokt

När det gäller valet av färgschema för din stuga är mindre definitivt mer. Använd färgerna sparsamt och klokt, och begränsa antalet olika nyanser i ett rum till tre eller högst fyra så att det inte börjar se ut som om en regnbåge har kastats upp. Det gör inte bara att din stuga blir mer sammanhängande och elegant, utan det bidrar också till att skapa en lugn och avkopplande miljö – perfekt för att koppla av efter en lång dag.

Så vilka är några av de bästa färgerna? Neutrala färger som vitt, beige och grått är alltid bra på att skapa en känsla av rymd och ljus i ett rum. Om du vill ha en färgklick kan du välja dämpade nyanser som lavendel eller mintgrönt, som ger intresse utan att vara överdrivet.

Ljusa färger gör rummet större

Tänk på vilka färger du väljer. Använder du exempelvis vit färg på väggarna så känns rummet större. Golv och tak ska då också vara i en ljus nyans så att det blir homogent. Håll gärna bord och stolar i samma ton. Vill man sedan sticka ut med sin favoritfärg kan man med fördel vara lite mer vågad när man lägger till kuddar textilier.

Skandinavisk färgsättning skapar lugn

Den traditionella skandinaviska färgsättningen blir alltmer populär runt om i världen, och det med god anledning. De dämpade färgerna skapar ett vackert gemensamt tema i rummet och ger detaljerna möjlighet att sticka ut och lysa. Lägg till exempel till en färgglad vas för att bryta upp det hela.

En av de bästa sakerna med att använda en skandinavisk färgskala är att den lätt kan anpassas till din egen personliga stil. Om du föredrar ljusare färger är det bara att lägga till några färgglada accenter. Om du vill ha en mer dämpad look kan du hålla dig till de klassiska vita och grå färgerna. Skandinaviska färgskalor är perfekta för att skapa en känsla av lugn.

Hitta lugnet med svala färger som är ton i ton

Det bästa sättet att uppnå en lugn och avslappnad känsla i ett rum är att använda färger som är nedtonade och saknar kontrast. Kallare nyanser som blått och grönt är en idealisk palett. Använd olika toner av samma färg i hela rummet för att skapa intresse utan att det blir för stort. I ett blått rum kan du till exempel ha marinblå väggar, puderblå accenter och ljusgrå möbler. Detta skapar en lugn känsla som är perfekt för ett sovrum eller vardagsrum.

Dessa färger är mer lugnande än varma röda och orangefärgade färger som skapar spänning i stället för avkoppling.

En annan sak att tänka på är att när du målar eller väljer tyg är det viktigt att tänka på färgtonen. En färg som gul kan vara antingen varm eller kall beroende på nyansen. En citrongul färg kommer att kännas mer glad medan en mjuk smörgul färg kommer att ha en lugnande effekt. Samma sak gäller för blått – en periwinkle blue kommer att vara mer lekfull, medan marinblått ger en mer lugnande känsla.

När du möblerar ett rum är det viktigt att välja delar som stämmer överens med den önskade stämningen. För ett lugnt och avkopplande rum ska du leta efter möbler med låg profil och som inte har för många skarpa vinklar. Mjuka, rundade kanter är mycket mer lugnande än hårda.

Skapa en ombonad känsla med mörka färger

Om du vill skapa en mysig atmosfär i ditt hem är mörka färger det bästa valet. Ett mörkare rum kommer dock att kännas mindre men istället mer inbjudande och välkomnande med sin varma omfamning.

Om du vill använda mörka färger i ditt attefallshus men är orolig för att utrymmet ska kännas för litet, kan du överväga att använda dem som en fondvägg.

Det skapar en fokuspunkt i rummet vilket får det att kännas mer dynamiskt.

Du kan också använda mörka färger i små utrymmen, t.ex. en entré, för att få dem att kännas mer intima.

Mörka färger är bäst för att skapa en mysig atmosfär, men de kan också få ett rum att kännas mer dramatiskt. Om du vill lägga till en touch av sofistikering kan du använd mörka färger som accent. Du kan till exempel använda en mörk matta som kontrast till ett ljust rum. Du kan också använda mörka färger för att framhäva arkitektoniska detaljer.

När du använder mörka färger är det viktigt att tänka på mängden ljus i rummet. Mörkare rum behöver mer belysning för att undvika att det känns trångt.

Textil gör det mysigt

Att dekorera ditt attefallshus med textilier kan vara ett bra sätt att få det att kännas bekvämare och mer inbjudande. En vacker matta att låta fötterna röra vid efter en lång dag och sängkläder av hög kvalitet att mysa i är ett viktigt första steg. Om du letar efter sätt att lägga till textur i ditt hem är textilier det rätta valet! Från mattor och filtar till kuddar och överkast finns det oändliga möjligheter när det gäller att skapa bekvämlighet

Varför inte addera en mysig pläd på sängen att ta fram när temperaturen sjunker? En tjock, fluffig filt kan vara ett bra komplement till din inredning och ge både värme och stil.

När du väljer en kudde till din soffa är det viktigt att tänka på stilen i ditt hem och vilken typ av soffa du har. Om du har ett modernt, minimalistiskt hem kanske du vill välja en elegant, enkel dyna utan alltför många detaljer. Om ditt hem har en mer traditionell eller eklektisk stil kan du däremot kanske välja en kudde med fler utsmyckningar, till exempel tofsar eller fransar.

Oavsett vilken stil du har är textilier ett utmärkt sätt att ge ditt hem komfort och värme. Så sätt dig i lugn och ro och börja utforska alla möjligheter!

Gröna växter skapar en lugn atmosfär

För att få ditt hus att kännas mer som ett hem så finns det många sätt att skapa en avkopplande atmosfär. Att lägga till växter och blommor är ett av de enklaste knepen.

Ta in naturen inomhus genom att använda växter och blommor där det är möjligt. Detta kommer att hjälpa till att skapa en avkopplande atmosfär. Ett av de enklaste knepen för att skapa en avkopplande oas i din stuga är faktiskt att placera gröna växter i rummet.

Placera en stor krukväxt på golvet för att få ett inbjudande utseende. Eller varför inte köpa några av säsongens vackraste snittblommor och ställ dem i en fin vas bredvid sängen.

Använd multifunktionella möbler för att spara plats

I jämförelse med ett hem kan ett attefallshus kännas litet, men det betyder inte att du inte kan få det att kännas bekvämt och inbjudande.

Här är några tips som hjälper dig att få ut det mesta av ditt utrymme med hjälp av smarta förvaringslösningar. Använd korgar, lådor och lådor för att utnyttja förvaringsutrymmet på bästa sätt.

Häng upp saker på väggarna eller i taket för att frigöra golvutrymme.

Använd möbler som tjänar mer än ett syfte, till exempel en dagbädd som kan användas som soffa på dagen och säng på natten. Använd förvaring under sängen för att hålla saker ur vägen men samtidigt inom räckhåll.

Tänk vertikalt när det gäller lagring. Använd hyllor, krokar och korgar för att utnyttja utrymmet på bästa sätt.

Små utrymmen kan vara en utmaning men med lite kreativitet kan du göra ditt hem bekvämt och inbjudande. Använd de här tipsen för att få ut det mesta av ditt utrymme.

Sammanfattning

Nu när du har läst våra tips för att dekorera din vind är det dags att börja!

Oavsett om du vill lägga till några växter eller om du vill satsa fullt ut och skapa en mysig oas kommer dessa tips att hjälpa dig att få ut det mesta av ditt utrymme.

Glöm inte att använda multifunktionella möbler och tänka vertikalt när det gäller lagring. Med lite ansträngning kan du förvandla ditt attefallshus till ett bekvämt och inbjudande hem för alla att trivas på.

Relaterade artiklar